La limitació es refereix a la part de text on el licitador ha de donar les descripcions i informacions específiques sol·licitades. No computen en aquesta limitació portada, índex ni fitxes tècniques o de catàleg pròpies de fabricants o subministradors. (Més detalls en poden trobar en respostes prèvies).
Per a la primera qüestió, la resposta és no. No és motiu d'exclusió l'incompliment de la totalitat de les característiques tècniques del plec pel que fa a inversors i plaques fotovoltaiques. De fet, com ja s'ha expressat en algun altre comentari, el plec admet que les característiques unitàries de plaques siguin diferents de les suggerides i que el licitador esculli la configuració d'inversors més adients per a la seva proposta. Es valorarà el que es proposi, però no hi haurà exclusió. Respecte a la segona qüestió, el que es demana és que el licitador acrediti que el que proposa està recolzat per documentació del fabricant o del subministrador, no que el que es proposa és 100% fidel a les característiques del plec.
Les fitxes tècniques o de catàleg pròpies de fabricants o subministradors no computen en el número de pàgines. Ara bé, no poden ser substitutives del text que es demana al licitador amb les descripcions i informacions específiques que es demanen al plec. Aquest text és imprescindible, i amb el límit d'extensió indicat al plec. A risc de ser reiteratius, recordem que també en aquestes fitxes s'ha d'evitar que es vegin o intueixin conceptes sotmesos a criteris de valoració automàtica.
No podem proporcionar el detall que demana, tothom haurà de fer la millor proposta a partir de la informació que s'ha inclòs als plecs per a cada instal·lació.
En cada lot s'ha de donar un únic valor per a cada paràmetre sotmès a criteris automàtics. Atès que, efectivament, si es posen plaques diferents en instal·lacions del mateix lot, algun paràmetre pot ser diferent, el que s'ha de consignar és el valor de cada paràmetre que es pugui complir i acreditar en totes i cadascuna de les instal·lacions de lot, encara que per alguna individualment es pogués aconseguir un valor millor.
En les fitxes de cadascuna de les instal·lacions sí que es dona una vista aèria on s'assenyala la posició del edificis on es troben quadres elèctrics per a possible interconnexió. En alguns casos només hi ha un edifici i no hi ha alternativa, en altres s'indica que, en fase de projecte, es pot optimitzar entre diferents possibles punts d'interconnexió. En aquest moment hauran de fer la seva millor estimació de preu, amb les assumpcions d'amidaments i altres que considerin oportunes, i que en cap cas poden suposar un afegit de preu posterior al contracte.
Aquest concurs està sotmès a la llei de contractes del sector públic i, el preu és un element que es valora de forma automàtica i, per tant, sense saber si al darrera hi ha una instal·lació amb més o menys potència. L'aspecte de prestacions es valora sota criteri de judici de valor i, per tant, de forma totalment independent. El plec tècnic deixa la porta oberta a optimitzar les potències pic atribuïdes a cada instal·lació, però haurà de ser cada licitant qui decideixi si dona més potència sense incrementar preu o si no arriba a la potència prevista, amb risc de que la justificació no sigui convincent per a la mesa de valoració, recordant que el que es valora en judici de valor és maximitzar la producció autoconsumida i que es justifiqui la solució adoptada acreditant l'assoliment dels resultats.
Una plana és una cara d'un full. No podem proporcionar el detall que demana de consum en corbes horàries o quart-horàries, tothom haurà de fer la millor proposta a partir de la informació que s'ha inclòs als plecs per a cada instal·lació.
Els resultats dels dos casos plantejats són gairebé extrems, però són les seves particularitats les que porten a produccions específiques tan diferents. El procediment de càlcul és el mateix en tots els casos del plec de licitació, a continuació l'expliquem i així es veu i es detallen les particularitats de les 2 instal·lacions consultades.
¿ Identificació de superfícies (en cobertes d'edificis i a terra) susceptibles de ser ocupades per plaques FV i de les inclinacions, orientacions, distàncies entre fileres si s'escau, etc. a considerar. (Aquí els 2 casos són radicalment diferents, perquè a Terrassa es pot optimitzar gairebé en tot - inclinació, orientació, superfícies, separacions, etc. - i, en canvi, ens hem d'adaptar "al que hi ha" en la coberta de Montornès). ¿ Creació de la corba de consum horària a partir de dades mensuals, corbes típiques diàries o consums per períodes. ¿ En base a la potència pic escollida, a les configuracions de plaques, a les dades meteorològiques i d'irradiació específiques, etc. s'avalua hora a hora, 8.760 hores/any, la producció fotovoltaica sense limitació i, en comparació amb la corba de consum, la producció que queda limitada per evitar exportació en cada moment. Aquesta producció limitada és la mínima especificada. (Aquí també hi ha diferència important en els 2 casos esmentats, ja que a Terrassa, pel seu gran consum net disponible per cobrir, no cal aplicar cap limitació en cap moment i, en canvi, sí a Montornès). ¿ S'itera el procés anterior amb altres potències pic per a optimització sense abocament a xarxa. (En el cas de Montornès es va pujar més la potència pic, a costa de perdre % d'aprofitament de placa i per tant, pitjor producció específica, per poder guanyar algun punt més de cobertura emplenant forats d'autoconsum).
Com es deriva del Plec i d'alguna resposta anterior, és responsabilitat del licitador assegurar que no aporta en el Sobre B cap informació que es sol·licita i es pugui valorar amb els criteris automàtics que correspondria al sobre C. Per tant, s'ha de vigilar que no surti en la documentació del sobre B res relatiu a:
. Preus . Degradació de potencia de plaques . Període de garantia de plaques. . Període de garantia d'inversors. . Rendiment d' inversors. . Durada de serveis de manteniment.
Son aspectes molt concrets, sense confusió possible. S'haurà d'ometre aquesta informació en el Sobre B o, si ve junt amb altres dades d'algun document original de subministradors que es vagi a proporcionar, censurar-la completament per a que no es pugui veure ni intuir.
No hi ha cap restricció pel que fa a les característiques unitàries de placa tals com la seva potència pic, nombre de cèl·lules i àrea. Tal com es diu a l'apartat 3.1.1 de cadascun dels annexos 1 a 6, el licitador pot proposar a la seva oferta mòduls amb diferents característiques unitàries en cada instal·lació, sempre que, en conjunt, les instal·lacions assoleixin iguals o millors prestacions que les estimades, particularment en producció anual.
L'inici de treballs, un cop adjudicats els licitadors, dependrà en cada planta del cronograma que hagi presentat el licitador seleccionat en cada cas. Òbviament, tal cronograma començarà a comptar un cop formalitzat el contracte, es preveu que la formalització del contracte es realitzi durant el mes de Juliol.
La documentació demanada i limitació en extensió associada s'ha d'interpretar per a cada instal·lació, no per cada lot. Interessa una explicació particularitzada per a cada planta fotovoltaica.
En aquest procediment subjecte a regulació harmonitzada (SARHA) totes les empreses han de complir amb la solvència aprovada per l'òrgan de contractació.
La informació que es proposa d'annexar s'ha de considerar part de la que es demana per al Sobre B en relació a "Metodologia i prestacions tècniques" (veure pàgina 71 del PCAP). El que sí puntualitzem és que es pot presentar integrada amb la resta d'informació demanada en aquest epígraf i no és imprescindible que sigui en un annex associat (que en qualsevol cas, també quedaria al Sobre B). Reiterem el dit a la pàgina 71 esmentada, de no aportar aquí informació que s'hagi de valorar sota criteris automàtics.